Welcome, Guest. Please login or register.
collapse
GPower
Февруари 21, 2018, 08:12:16 pm от GPower
Views: 116 | Comments: 0


Apple иска да се запаси с големи количества кобалт, като директно преговаря с производителите на суровината. Според източници на Bloomberg технологичният гигант се опитва да си осигури достатъчно количество от една от ключовите съставки на модерните литиево-йонни батерии. Причината се крие в повишения интерес от страна на автомобилната индустрия към електромобилите.

Налагането на новите модели електрически коли ще изправи пред големи затруднения пазара за литиево-йонни батерии. Потенциалното запасяване на Apple с кобалт ще осигури известно спокойствие на компанията, с което да се избегне евентуалното забавяне или затрудняване на доставките на мобилните ѝ устройства, като смартфоните iPhone или таблетите iPad. Компанията е един от най-големите крайни консуматори на кобалт в света и е нормално да е загрижена за ситуацията.

Директно с производителите

Досега Apple работеше с доставчиците на ценната суровина, но според Bloomberg компанията е прибегнала до договаряне директно с производителите, за да си осигури необходимите ѝ количества. Технологичният гигант желае да си набави няколко хиляди тона кобалт в рамките на пет години, допълват източниците на агенцията. Преговорите вече се водят от близо година, като има вероятност компанията все пак да не достигне до решение сама да си набави суровината.


Кобалтът е сравнително рядък метал, който се среща най-често в никеловите руди. Той се получава след известна химична обработка на суровата руда. Най-големи запаси от кобалт има Демократична република Конго (позната като Заир или Белгийско Конго), която през 2016 г. отговаря за 50% от световното производство. Други богати на ценния метал държави са Централната африканска република (ЦАР) и Замбия. През 2017 г. излязоха редица доклади, които твърдят, че при добива на кобалт в Конго се използва детски труд. Това принуди Apple да прекрати отношенията си с един от доставчиците си на ценния метал - Zhejiang Huayou Cobalt.

Електромобилите и кобалтът

Засиленият интерес към електрическите коли от страна на автомобилните производители започна да повишава търсенето към литиево-йонните батерии. Това се отразява и на добива на кобалт, защото той се използва активно в производството на последните. Причината се крие в мащабите на използване. За направата на батерията на един смартфон са необходими само няколко грама кобалт. Но например в един Model S на Tesla има над седем хиляди литиево-йонни батерии, които изискват поне хиляда пъти повече количество кобалт. Съответно редкият метал започна значително да поскъпва.


През последните 18 месеца цената на кобалта скочи от около 25 хил. долара за тон на малко над 80 хил. долара за тон. С очакваното навлизане на все по-масови модели електромобили не само стойността на суровината се очаква да се повиши, но и да се образува потенциален дефицит за нея. Това ще доведе и до големи забавяния на доставките на ценния метал. Нещо, което Apple се опитва да избегне.

Отделно компанията от Купертино нееднократно е загатвала своите амбиции за разработване на собствен електромобил. Запасяването с кобалт може да се окаже ключово и за това начинание.

hicomm.bg
GPower
Февруари 20, 2018, 03:57:50 pm от GPower
Views: 170 | Comments: 0


IPhone X е новият бенчмарк за цените на смартфоните, но високата цена може да постави под въпрос бъдещето му на най-големия азиатски пазар и да позволи на китайските играчи да получат по-голям пазарен дял, пише Wall Street Journal.

Купувачите от Индия до Индонезия залагат на модели от китайски производители като Xiaomi (понякога наричана „Китайският Apple”), Oppo и Vivo.

Китайските играчи все повече залагат на по-скъпи устройства, които се конкурират директно със смартфоните на Apple. Те често включват висок клас функции за по-ниски цени от тази на iPhone X и дори на по-старите модели iPhone. Те таргетират потенциалните клиенти на Apple, като предлагат смартфони с добър хардуер като метални панели, издръжливи батерии и уникални функции, каквито няма в iPhone.

"Хората не трябва да излизат извън бюджета си, за да си купят висок клас“ смартфони, коментира Киранджит Каур, анализатор на IDC в Сингапур. Китайските производители „сега залагат на функции, които се конкурират с високия клас на пазара“.

Падането на ябълката
IPhone X или по-старите и по-достъпни модели на Apple не са насочени към масовия пазар на развиваща се Азия, където телекомуникационните компании не субсидират устройства, както в САЩ. Това означава, че повечето хора плащат пълната цена за смартфоните. Обичайно един телефон в Индия и Индонезия се продава за под 200 долара, което е под цената на най-евтиния модел iPhone и доста под тази на iPhone X, който струва 999 долара, според IDC.

Скъпите устройства на Apple помогнаха за растежа на приходите на компанията в Азиатско-тихоокеанския регион с 11% през последното тримесечие, макар че пазарният ѝ дял не се промени или се сви на повечето азиатски пазари.

Говорител на Apple е отказал да коментира стратегията на компанията за развиващите се азиатски пазари и дали разглежда китайските производители като конкуренти на iPhone.

В Китай пазарният дял на Apple се е свил до близо 8%, след като през 2015 г. беше 13%, сочат данни на Canalys. В Индия Apple има едва 2% пазарен дял от 2013 г. насам. Продажбите на Apple в Индия през последното тримесечие са спаднали спрямо година по-рано – нещо, което рядко се е случвало на този пазар за компанията, посочва Canalys.

Пазарният дял на производителя на iPhone в Индонезия, където живеят 260 млн. души, е намалял до 1% от 3% през 2013 г., свил се е и във Филипините и Тайланд, а в Малайзия и Виетнам е останал непроменен.

Междувременно китайските конкуренти на Apple се надпреварват за клиенти. Делът на Xiaomi на индийския пазар е скочил до 19% от 3% през 2015 г. Въпреки че по-голямата част от този растеж се дължи на не особено скъпи телефони, компанията позиционира все по-скъпи устройства на пазара, които предлагат вида, усещането и функционалностите на iPhone, както и някои допълнителни функции.

Xiaomi се радва на успех на много пазари, защото може да се адаптира към всяка страна, докато Apple създава едни и същи продукти за всички, твърди Яи Мани, продуктов мениджър на Xiaomi за Индия.

investor.bg
GPower
Февруари 18, 2018, 02:36:16 pm от GPower
Views: 67 | Comments: 0


Традиционната Worldwide Developers Сonference на Apple е събитието, на което гигантът представя нови продукти, функции и услуги не само за своите крайни потребители, но и за разработчиците от неговата екосистема.

В последните години конференцията се провежда през юни и сега разполагаме с вероятните дати за тазгодишното ѝ издание. Според сайта MacRumours WWDC 2018 ще се проведе между 4-ти и 8-ми юни, което позиционира събитието в първата седмица на месеца. Според източници на сайта събитието ще се състои в същия конгресен център в Сан Хосе, където бе и миналата година.

Ако локацията действително е тази, то времевият период съвпада, защото през втората, третата и четвъртата седмица на юни там има насрочени други събития. Обикновено Apple анонсира датата през април, макар че миналата година я научихме още през февруари. Това вероятно се дължеше на промяната в местоположението, тъй като след години на провеждане в Сан Франсиско, миналата година събитието бе преместено в Сан Хосе.   

Един практически сигурен анонс за WWDC 2018 е този на операционните системи iOS 12 и mасOS 10.14.

hicomm.bg
GPower
Февруари 17, 2018, 03:11:54 pm от GPower
Views: 72 | Comments: 0


През миналата година Apple отвори новата си централа, която представлява разкошен комплекс със стъклени стени, чиято прозрачност символизира сътрудничеството и екипната работа. 

Това дизайнерско постижение обаче идва за сметка на известна функционалност (нещо, което скоро се случи и с един продукт на Apple) - служителите на компанията очевидно не престават да се блъскат в същите тези стени. Колкото и комично да звучи, проблемът явно е толкова разпространен, че някои хора са започнали да поставят залепващи се листчета върху стъклените врати и стени, за да ги направят по-забележими. Ръководството обаче ги принудило да ги махнат, защото присъствието им нарушавало интериорния дизайн.


Не е ясно колко са пострадалите служители, но изглежда, че изборът на стъкло като преобладаващ материал за кампуса не е добър. Мнозина от служителите често вървят, вперили очи в свoите телефони и таблети и това води до неприятни сблъсъци.

Любопитната информация идва от анонимни източници, които обаче са категорични, че ще продължат да търсят алтернативи за маркирането на опасните места.

hicomm.bg
GPower
Февруари 17, 2018, 07:17:45 am от GPower
Views: 61 | Comments: 0


Разработчиците е необходимо да оптимизират всяко едно ново приложение към дизайна на iPhone X. Това трябва да се случи преди април, тъй като след това рискуват софтуера им да остане извън онлайн магазина на компанията, предаде Pocket-Now.
 
За да спазят изискванията на Apple разработчиците ще трябва да използват iOS 11 SDK пакета от софтуерни инструменти и да осигурят поддръжка за Super Retina дисплея на смартфона. Това означава, че новите им приложения и съдържанието в тях трябва да се показва около "прореза" в горната част на дисплея. Разработчиците също така е нужно да оптимизират софтуера по такъв начин, че да показа нотификации около малкия панел над екрана.
 
Информацията за тези промени в App Store е от имейл, който компанията започна да разпространява до разработчиците. Данните в него посочват, че се очаква от тях да включат поддръжка още за ARKit и Camera API, както и за "Drag and Drop" функцията на iPad. Oт Apple ще продължат да залагат на същия дизайнерски език и в тазгодишните си смартфони, които ще видим през есента. Очаква се тогава да бъдат представени цели три нови устройства, които ще наследят iPhone X.

digital.bg
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 100

* Реклама

You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login     You are not allowed to view links. Register or Login.   You are not allowed to view links. Register or Login

* Харесай ни

* Дарение

You are not allowed to view links. Register or Login

You are not allowed to view links. Register or Login

* Последни постове

Re: IOS 11 от KurtiMakarov
[Днес в 08:12:13 am]


iPxone X Wallpapers от GPower
[Вчера в 10:05:40 pm]


Re: Cloud Stream IPTV Player за Apple TV от gogi6
[Вчера в 08:20:12 pm]


Re: Cloud Stream IPTV Player за Apple TV от GPower
[Вчера в 08:18:44 pm]


Re: Cloud Stream IPTV Player за Apple TV от GPower
[Вчера в 08:07:32 pm]


Re: IOS 11 от GPower
[Вчера в 07:21:26 pm]


Re: IOS 11 от R32
[Вчера в 07:20:31 pm]


Re: Cloud Stream IPTV Player за Apple TV от GPower
[Вчера в 07:45:55 am]


Apple ще представят новите версии на macOS и iOS на 4 юни от GPower
[Вчера в 07:28:23 am]


Apple вече позволява на производителите да създават преходници от GPower
[Вчера в 07:27:14 am]

* Топ Теми

* Най-активни

GPower GPower
5454 Публикации
KurtiMakarov KurtiMakarov
966 Публикации
Admin Admin
731 Публикации
Infamous Infamous
247 Публикации
gogi6 gogi6
232 Публикации
gamzoff
49 Публикации
unclecharlie unclecharlie
44 Публикации
R32 R32
36 Публикации
asko44 asko44
31 Публикации
JmeLche JmeLche
28 Публикации

* Анкета

Темата не съществува.

* Спецификации

You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

* Препоръчани сайтове

You are not allowed to view links. Register or Login - Потопете се в море от стил и уют
You are not allowed to view links. Register or Login - Аксесоари за мобилни телефони
You are not allowed to view links. Register or Login - Сайт за ръководства за поправяне на вашите: Mac, iPod, iPhone или iPad
You are not allowed to view links. Register or Login - Apple онлайн магазин

* Календар

Март 2018
Пон. Вт. Ср. Четв. Пет. Съб. Нед.
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 [17] 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

* Статистика

 • stats Общ брой потребители: 727
 • stats Общ брой публикации: 8151
 • stats Общ брой теми: 4651
 • stats Общ брой категории: 12
 • stats Общ брой раздели: 75
 • stats Най-често онлайн: 135

Онлайн потребители

 • Dot Гости: 7
 • Dot Spiders: 0
 • Dot Скрит(и): 0
 • Dot Потребители: 1
 • Dot Потребители онлайн:
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal