Welcome, Guest. Please login or register.
collapse
GPower
Ноември 13, 2020, 04:45:54 pm от GPower
Views: 217 | Comments: 0


Федерален съдия в Калифорния реши късно във вторник да отхвърли някои от насрещните искове на Apple срещу Epic Games в рамките на спора им, свързан с премахването на играта Fortnite от магазина за приложения на App Store, предава Ройтерс.

Двете компании водят съдебна битка от август, когато разработчикът на популярната игра пусна собствена система за разплащания вътре в приложението, за да заобиколи това, което определя като монополни практики на Apple.
През октомври Epic подаде иск за отхвърлянето на исковете на Apple. Производителят на iPhone поиска да получи изгубените средства от App Store, свързани със заобикалящата система на Epic Games, както и да ѝ се плати за други щети.

„С настоящото се разпорежда, че молбата на Джон И. Карин ще бъде уважена“, заяви окръжният съдия Ивон Гонзалес Рождърс, визирайки молбата на адвоката на Epic.

През октомври съдия реши, че Apple може да забрани играта Fortnite на Epic Games в App Store, но не трябва да вреди на бизнеса с инструменти за разработчици на Epic, включително на софтуера „Unreal Engine”, който се ползва за стотици други видео игри.

„Не можете просто да кажете, че това е незаконосъобразно“, казва съдията на адвоката на Apple, визирайки поведението на Epic, предава Bloomberg. „Всъщност трябва да имате факти“, допълва съдията и добавя, че останалата част от делото за нарушаването на договора продължава.

Apple и Epic не са отговорили на запитванията на Ройтерс за коментар по случая. Производителят на iPhone е коментирал пред Bloomberg, че не е съгласен с решението на съдията. Освен това допълва, че е ясно, че Epic е нарушила договора си с нея.

Investor.bg
GPower
Ноември 13, 2020, 04:44:15 pm от GPower
Views: 214 | Comments: 0„PC“ се завърна. Apple имаше редица реклами в края на първото десетилетие на века, в които надут мъж с мустаци, вратовръзка и сако от туид олицетворяваше класическия компютър, който хващаше вируси и винаги изглеждаше зле срещу небрежния, по-млад „Mac“.

В края на събитието на Apple във вторник комикът Джон Ходжман се завърна като „PC“ и се оплака от всички нововъведения, които Apple току-що представи. „Просто правя GNGNGNGNGN, това е моят вентилатор", каза Ходжман. Той може да бъде толкова бърз, колкото Mac: „PC“-то размахва ръце, работи на място и скоро е толкова изтощен, че трябва да се свърже със своя кабел за зареждане.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук и неговите мениджъри вече бяха анонсирали предимствата на новото поколение на Mac през предходните 45 минути. За MacBook Air, Pro и малкия квадратен настолен компютър Mac Mini се твърди, че са по-мощни и по-тихи. Батерията трябва да издържи шест часа по-дълго на тънкия MacBook Air и да остане толкова хладна, че вече практически да няма нужда от вентилатор.

Това е възможно благодарение на M1 - първият самостоятелно разработен PC чип на Apple от 15 години, който е вграден и в трите устройства. Компанията вече обяви на конференцията си за разработчици WWDC, че Intel ще бъде елиминиран като доставчик на чипове за Mac. Така най-старият продукт на Apple влиза последен в кралството на „Apple Silicon". Чиповете с размер на структурата от пет нанометра са базирани на дизайна на британската компания ARM, а тайванският производител TSMC ги произвежда.

M1 съчетава различни функции като процесор, памет и сигурност в един чип, което го правело най-бързият и най-енергийно ефективен централен процесор на пазара, казва Джони Суруджи, старши вицепрезидент на Apple за разработването на хардуера. M1 понякога осигурявала двойно количество изчислителна мощност на ват, което допринасяло и за по-дългия живот на батерията - но презентацията беше бедна на специфични сравнителни данни.

Компютрите отново остават пазар на растежа

PC индустрията, която отдавна се свива, преживява ренесанс в коронакризата, защото все повече хора работят и учат у дома. През последното тримесечие приходите на Mac минаха нивото от 9 млрд. долара и дори изпревариха в отчета на Apple - също добре представящите се - аксесоари като Apple Watch и AirPods.

Вертикалната интеграция е една от не толкова тайните рецепти за успех на Apple. Тъй като компанията от Купертино сама изпълнява важни функции, вместо да ги възлага на доставчици, тя е в състояние да координира тясно хардуера и софтуера. Сега това се очаква да се случи и с Mac.

Тъй като дизайнът на чипа и новата операционна система Big Sur са от еди и същи източник, екранът на MacBook се появява директно при отварянето му, а приложенията и уебсайтовете в браузъра Safari се зареждат по-бързо, казва Крейг Федериги, член на борда на Apple по разработването на софтуер. Приложения, които използват JavaScript, се изпълняват поне един път и половина по-бързо от преди.

Това е особено важно за основната целева група на MacBook Pro - творците, за които устройствата на Apple имат едва ли не свещен статус: дизайнери, видео създадели или разработчици на игри. Централният процесор на M1 е почти три пъти по-бърз на Pro, графичният процесор е пет пъти по-бърз.

Едно приложение за всички устройства на Apple

Освен това Apple изкара цял легион от режисьори, разработчици на приложения и музиканта Финиъс О’Конъл, брат на тийн сензацията Били Айлиш. Те хвалят колко тих и хладен остава лаптопът дори след часове работа и че батерията има достатъчно енергия за възпроизвеждане на видео в продължение на 20 часа. „По-дълго, отколкото изобщо оставам буден“, е присъдата на невротехнолога във видеото, който свързва компютъра с главата си чрез ЕЕГ електроди (електроенцефалография).

По-тясната интеграция на Mac в екосистемата на Apple трябва да донесе и други предимства. Приложенията за iPhone или iPad вече могат да работят и на Mac и да отразяват тенденцията за ерата на домашния офис, при която работата и личният живот се преливат една в друга, когато можем да започнем да работим на дивана със смартфона и да приключим на Mac-а на бюрото.

Многобройни големи разработчици на приложения като Google или Facebook и популярни приложения като Candy Crush все още не са адаптирали своите приложения към новия Mac Store, както съобщава специализираният портал 9to5Mac.

Дори Adobe Photoshop, едно от най-важните приложения за дизайнерите, няма да бъде адаптиран към Mac до следващата година. Дотогава такива приложения трябва да бъдат направени съвместими с програма, наречена Rosetta, която обаче ще коства част от новопридобитата производителност.

Това е доказателство, че преминаването към собствените чипове няма да е красен и лесен процес за Apple. Производителят на Mac не може да се справи напълно дори и без Intel, пренебрегнатият доставчик. Анализаторът Патрик Мурхед се подигра в Twitter, че 13-инчовият MacBook Pro се предлага за 300 долара повече с чипове Intel, които имат повече място за памет.

„M1 е новак в процесорите, а Intel по-висококачественият продукт“, пише ръководителят на анализаторската компания Moor Insights. 16-инчовите устройства ще работят с чипове Intel до ново нареждане.

Анализаторът на Deutsche Bank Джериел Онг очаква, че половината от продадените Mac през следващата година ще имат чипове M1, а останалите - с процесори на Intel.

В края на краищата Apple поддържа цените на своите компютри, оборудвани с M1, на същото ниво или дори ги понижава в сравнение с предишните модели: Mac Mini ще се предлага за 778 евро в бъдеще, със 112 евро по-малко от преди. MacBook Air ще струва 1100 евро, а MacBook Pro - 1412 евро.

Investor.bg
GPower
Ноември 13, 2020, 04:42:26 pm от GPower
Views: 208 | Comments: 0


Американският технологичен концерн Apple Inc. стартира прехода си от чиповете на Intel Corp. към своята собствена разработка във вторник, разкривайки първите компютри Mac с основен процесор, проектирани вътрешнофирмено от производителя на iPhone.

Базираният в Купертино, Калифорния, технологичен гигант, обяви в началото на третото си за тази есен виртуално събитие, наречено „One More Thing“, нов MacBook Air. Компанията заяви, че новата машина, чиято цена започва от 999 долара, има нов процесор на Apple, наречен M1.

Новият компонент ще позволи значително подобрена енергийна ефективност за по-добър живот на батерията, по-бързи графики и скорости на приложенията, по-бърза обработка за задачите за машинно обучение и по-добра сигурност. Apple заяви, че батерията на лаптопа ще издържа до 18 часа.

Компанията представи и нови 13-инчови MacBook Pro и Mac mini, базирани на този основен процесор. Цената на Mac mini започва от 699 долара - със 100 долара под цената на сегашния модел. Началните цени на MacBook Air и MacBook Pro остават същите - 999 и 1 299 долара. 

M1 има 8-ядрен централен процесор, комбиниращ четири мощни и четири високоефективни ядра, заяви Apple по време на събитието. Чипът ще разполага и с 8-ядрен графичен процесор, който захранва видео игрите и другите тежки графични приложения. Компанията заяви, че това е чипът с най-висока производителност, който е правила до момента.

По време на събитието концернът обяви, че новата версия на операционната система за компютри - Big Sur, ще бъде налична за сваляне на 12-и ноември (четвъртък).

Стартът на продажбите (поръчките започват още от днес, б. ред.) сигнализира за доверието на Apple в своите персонализирани процесори, както и съмнения за пътната карта на компютърния чип на Intel. Apple доставя свои собствени процесори от 2010 г., започвайки с iPad и след това с iPhone. Събитието във вторник означава, че компанията вече ще използва персонализирани чипове във всеки основен продукт, който продава.

През юни Apple заяви, че окончателното сбогуване с Intel ще отнеме две години. При обявяването на прехода Apple заяви, че този ход ще осигури обща архитектура за всичките ѝ устройства. Това означава, че бъдещите iPhone, Mac, iPad и Apple Watch ще работят с вариант на същия чип. Това ще позволи на устройствата да работят по-добре заедно и ще позволи на приложенията за iPhone да работят за първи път на Mac. Това също може да доведе до по-добър живот на батерията. 

Apple държи по-малко от 10% от пазара на персонални компютри, така че прякото въздействие върху продажбите на Intel може да бъде ограничено. Но промяната подчертава кризата, обхванала най-големия производител на чипове в света. Той бе принуден да забави нов производствен процес, като даде на конкурентите шанса да наваксат.

Партньорството между Apple и Intel започва през 2005 г., когато покойният съосновател на Apple Стив Джобс очерта отдалечаване от процесорите PowerPC. Intel помогна на Apple да настигне компютрите с Windows, някои от които бяха по-мощни по това време. Apple разработва своите чипове по дизайн на британската Arm Ltd, която се намира в процес на продажба на Nvidia в сделка за 40 млрд. долара.

Investor.bg
GPower
Ноември 10, 2020, 05:30:46 pm от GPower
Views: 249 | Comments: 0


Очаква се днес американският технологичен концерн Apple да представи първите си компютри Mac с нейни собствени чипове – ход, който ще възобнови надпреварата за контрол на пазара на чипове за настолни компютри и лаптопи и ще облагодетелства играчи като Qualcomm, пише Ройтерс.

Пазарът е доминиран от Intel и Advanced Micro Devices от 2006 г. насам, когато Apple се присъедини към повечето други производители на компютри, които използват чипове, базирани на компютърната архитектура “x86” на Intel.

Днес Apple вероятно ще започне двугодишен процес по прекратяване на близо 15-годишните си отношения с Intel, като представи компютри Mac с чипове, които сама е разработила на базата на компютърна архитектурна технология от Arm. Припомняме, че Nvidia обяви, че придобива Arm от SoftBank за 40 млрд. долара.

Apple ще проектира чиповете благодарение на технологията на Arm, а те ще се произвеждат от партньор – най-вероятно Taiwan Semiconductor Manufacturing, която прави чипове за iPhone. Технологията на базираната във Великобритания Arm се ползва и в повечето телефони с операционната система Android.

Предстоящите устройства на Apple вероятно ще се конкурират с продуктите на Qualcomm, която от 2016 г. работи с Microsoft за адаптиране на операционната система Windows към Arm-базираните процесори на Qualcomm.

Qualcomm и Microsoft са работили с производители на чипове като Lenovo Group и Asustek Computer за продажбата на лаптопи с техните нови чипове. Surface Pro X на Microsoft, който излезе миналата година, също позлва процесор на Qualcomm.

Тези устройства все още са нишови, но навлизането на Apple на пазара вероятно ще привлече вниманието на потребителите за насочването към тази технология, особено ако Apple започне да разработва чипове, които могат да се конкурират по представяне с тези на Intel.

Базираните на технологията на Arm персонални компютри се различават значително от тези, които ползват технологията на Intel. Тъй като чиповете идват от смартфони, където потреблението на енергия е ключов проблем, те претендират за по-дълъг живот на батерията спрямо конвенционалните машини. Подобно на смартфоните, те също така се включват бързо и могат да останат непрестанно свързани с безжични мрежи.

„Там, където свързаността блесна, беше ситуацията с работата от вкъщи“, коментира Мигел Нунес, старши директор по продуктовия мениджмънт в Qualcomm. „Виждаме, че много хора осъзнават, че техният безжичен интернет вкъщи не може да се справи с всичко“.

Но при компютрите, базирани на архитектура на Arm, остават някои пречки. По-голямата част от софтуера, написан през последните 20 години, е за машини на Intel, а докато той се пренаписва, може да е нужно да се разчита на „емулатори“, които могат да забавят приложенията.

Бен Баджарин, главен анализатор в Creative Strategies, твърди, че основният тест за компютрите, базирани на Arm технологията, ще бъде дали разработчиците пренаписват софтуер, използван от големи компании, които все още са най-големите купувачи на машини. Навлизането на Apple на този пазар не гарантира, че това ще се случи.

„По-голямата част от твърдата база от разработчици на Apple ще използват нейните собствени инструменти за разработка“, посочва той. Но Microsoft също предоставя инструменти за разработка за Windows, базирана на Arm.

Investor.bg
GPower
Ноември 09, 2020, 06:10:58 pm от GPower
Views: 276 | Comments: 0


Американският технологичен гигант Apple обяви, че е поставил тайванския си доставчик Pegatron на изпитателен срок, след като е установил, че компанията е нарушила кодекса за поведение на Apple, като е поискалa студенти да работят нощни смени и да полагат извънреден труд, предава Ройтерс.

Pegatron има нискоквалифицирани студенти работници и е фалшифицирала документи, за да прикрие нарушенията си, а в някои случаи е нарушила кодекса, като е позволила на студентите да извършват работа, която не е свързана с техните специалности, твърди американският технологичен гигант.

Pegatron е след малкото тайвански производители, заедно с Foxconn, които доминират в процеса на сглобяване на iPhone.

„Преди няколко седмици установихме, че Pegatron – един от доставчиците на Apple в Китай, е нарушил Кодекса за поведение на доставчиците на Apple при администрирането на програмата за студентски практики“, посочва тя в изявление.

„Apple е поставила Pegatron на изпитателен срок, а Pegatron няма да получи никакви нови поръчки от Apple, докато не извърши всички необходими корекции“, посочва американският гигант. Apple не разкрива какви са условията, които е поставила на Pegatron.

Разследванията на Apple не са открили доказателства за принудителен труд или труд от непълнолетни, обяви компанията, допълвайки, че Pegatron вече е уволнила директора, който се е занимавал пряко с надзора на програмата.

Цената на акциите на Pegatron се понижи с 2,1% в понеделник, докато широкият пазар в Тайпе нарасна с 1,2%.

В отделно изявление Pegatron посочва, че е установено, че студенти работници в нейните кампуси в Шанхай и Куншан работят, без да спазват местните правила и разпоредби. Сега въпросните служители са отстранени от производствените лини и им е дадена „подходяща компенсация“.

В изявлението си компанията не споменава действията на Apple и как те могат да ѝ повлияят. Pegatron отчете 676 млн. долара печалба за 2019 г., което е със 74% повече спрямо предходната година.

Миналия месец Apple пусна новото си поколение iPhone 12 с 5G свързаност.

Apple и нейните доставчици отдавна са обвинявани в лоши трудови практики, но американската компания се опитва да овладее подобни проблеми, като публикува годишни прегледи на веригата на доставките на iPhone. През 2017 г. Apple и Foxconn обявиха, че малък брой студенти са открити да работят извънредно в една от китайските фабрики на поддоставчика, което е в нарушение на местното трудово законодателство

Investor.bg
Pages: 1 [2] 3 4 ... 100

* BG Top

You are not allowed to view links. Register or Login

* Харесай ни

* Дарение

You are not allowed to view links. Register or Login

You are not allowed to view links. Register or Login

* Последни постове

Re: CleanMyMac от gogi6
[Днес в 07:21:59 am]


Re: CleanMyMac от KurtiMkrov
[Днес в 07:20:52 am]


Re: CleanMyMac от gogi6
[Вчера в 08:18:33 am]


Re: Moloko - themes & icons от gogi6
[Ноември 19, 2020, 10:48:14 pm]


Moloko - themes & icons от GPower
[Ноември 19, 2020, 08:55:09 pm]


iOS 14 от GPower
[Ноември 19, 2020, 08:46:12 pm]


Apple плаща 113 млн. долара, за да реши спора за батериите на iPhone от GPower
[Ноември 19, 2020, 03:01:57 pm]


Apple свива комисионата в App Store до 15% за малки разработчици от GPower
[Ноември 19, 2020, 02:59:55 pm]


Задава се първото голямо дело за нарушаване на GDPR – срещу Apple от GPower
[Ноември 19, 2020, 02:58:33 pm]


Re: Apple Event 13 - октомври 2020 от GPower
[Ноември 19, 2020, 12:25:23 pm]

* Топ Теми

* Най-активни

GPower GPower
7070 Публикации
KurtiMkrov KurtiMkrov
1150 Публикации
Admin Admin
745 Публикации
gogi6 gogi6
339 Публикации
Infamous Infamous
247 Публикации
R32 R32
174 Публикации
JmeLche JmeLche
157 Публикации
unclecharlie unclecharlie
64 Публикации
gamzoff
49 Публикации
apple8890
33 Публикации

* Анкета

Темата не съществува.

* Препоръчани сайтове

You are not allowed to view links. Register or Login - Потопете се в море от стил и уют
You are not allowed to view links. Register or Login - Оригинални Apple части
You are not allowed to view links. Register or Login - Сайт за ръководства за поправяне на вашите: Mac, iPod, iPhone или iPad

* Календар

Ноември 2020
Пон. Вт. Ср. Четв. Пет. Съб. Нед.
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 [24] 25 26 27 28 29
30

No calendar events were found.

* Статистика

 • stats Общ брой потребители: 1947
 • stats Общ брой публикации: 10496
 • stats Общ брой теми: 5649
 • stats Общ брой категории: 12
 • stats Общ брой раздели: 55
 • stats Най-често онлайн: 206

Онлайн потребители

 • Dot Гости: 8
 • Dot Spiders: 1
 • Dot Скрит(и): 0
 • Dot Потребители: 0
 • Dot Потребители онлайн:
 • user Google

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2020, SimplePortal