Welcome, Guest. Please login or register.

Автор Тема: iPhone - Терминология и основни знания  (Прочетена 1238 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Admin

 •  Administrator
 • *****
 • Публикации: 730
 • Thanked: 8 times
 • Репутация +0/-0
 • Пол: Мъж
  • iOSXbg.com
 • iPad: Mini
 • iPad фърмуер: 9.3.3
 • OS: Mavericks 10.9.2
 • Apple TV: 4 generation
 • Apple tvOS: 10.1.1
 • СИМ: ФО
 • Статус : Stock
 • iPhone: 6 Plus
 • iPhone фърмуер: 9.3.3
 • Apple Watch OS: 3.1.3
 • Apple Watch: Sport
1.Activation - Активиране
Ако сте си купили iPhone и той не е активиран ще можете само да набирате спешни номера(911 и 112).Само това ще може да правите, докато не активирате телефона, към официален оператор. Ако използват официален оператор може да го активирате през iTunes. Когато телефона е активиран той се превръща в iPod touch с камера и bluetooth. Вече може да направите джейлбрейк на вашия телефон и да го отключите(за да може да го използвате към който оператор пожелаете).

2.Baseband - Бейзбанд
Бейзбенда контролира взаймодействието на телефонната част на iPhone и операционната система. Когато iPhone трябва да се обърне към клетките на оператора -- било то за разговори или данни -- всичко това минава през бейзбенда. Бейзбенда също така отговаря и за разпознаването на картата като валидна и за сигнала, който се появява точно до името на оператора. Когато отключите iPhone бейзбенда се модифицира по начин, който му позволява да комуникира с други мобилни оператори и безжични мрежи.

3.Bootloader - Буутлоудър
iPhone притежава два буутлоудъра. Единият е ARM Core Bootloader и взаймодейства с операционната система, другият е Baseband Bootloader. Буутлоудърите отговарят за правилното и успешно зареждане на iPhone. Какво вече споменахме iPhone може да бъде закупен с две различни версии на бейзбенд буутлоудъра (3.9 и 4.6). Благодарение на 3.9БЛ можем да заредим хакнат бейзбенд, който да отговаря на версията на фирмуеъра. Apple промениха тази опция в 4.6БЛ и го направиха да изисква бейзбенд от по-нова фирмуеър версия. Ето защо Dev Team пуснаха фалшив 3.9БЛ, който ви позволява да заредите хакнат бейзбенд отговарящ на фирмуеър версията. Ето защо използването на iLiberty е за пердпочитане пред ZiPhone, защото тя не сваля перманентно буутлоудъра, а прави един вид фалшив даунгрейд.

4.Bootrom - бутром
Iphone-те имат бутром(Iboot), който проверява на самото бутване(включване) на телефона дали има някакви "проблеми" като джейлбрейк. Когато намери джейлбрейк, iBoot контролира телефона и отказва да се бутва и виждате нахапаната ябълка и нищо повече. Когато хакерите пробиват цялата система на телефона (pwned), те модифицират бутрома и го настройват да игнорира тези проверки и устройството се бутва без проблеми. Това е при стария бутром т.е. телефон произведен преди 40 седмица (понякога се среща телефон който е произведен чак до 45 седмица и пак да е със стария бут. Това зависи от самата фабрика където е произведен). Това е untethered jailbreak. Новия бутром (среща се при телефон след 45 седмица на производство, а понякога и по-рано) има имунитет към 24 kpwn exploit. Това е файла с който се модифицира стария бутром за да маха проверките за джейлбрейк и заради това хакерите се намерили начин да модицират бутрома през друг exploit вързан през USB. Там проблема, обаче е когато се рестартва/бутва телефона всеки път трябва отново да се свързва с компютър и да се активира програмата за джейлбрейк. Това означава tethered jailbreak. Думата "pwned" произлиза от известната игра World Of Warcraft, където дизайнера на мапите грешно спелувал името и вместо "owned" (означава владее, притежава както е в случая хакерите владеят системата), излязло "pwned". 24 kpwn exploit е инструмент/софтуер който само хакерите го ползват и няма как да обяснявам тук на хората за самия термин. С него се модифицира (променя частично).

5.DFU Mode - DFU Режим
DFU означава Device Firmware Update. Ако правите рестор използвайки рековъри режим и получавате грешки или не можете да направите рестора, DFU режима е вашето спасение. Когато вкарате iPhone в DFU режим той не зарежда OS преди опита за рестор. Натиснете Sleep/Wake и Home бутоните за 10сек. Точно преди нормално да видите лого на Apple, пуснете Sleep/Wake бутона и продължете да държите Home бутона докато iTunes засече iPhone в рековъри режим.
ЗАБЕЛЕЖКА**: Вкарването на телефона в този режим е много специфично и за това отброяването на времето е от голямо заначение, за това може да ви се наложат няколко опита. Ако успешно сте влезли в DFU режим, дисплейя на телефона ще бъде черен. Все едно телефона е изгасен.

6.Firmware - Фирмуеър
Версията на фирмуеъра на телефона е подобна на версията на операционната система, която използвате на компютъра. Новите версии на фирмуеъра обикновенно добавят нови опции, поправят грешки и увеличават стабилноста на работа на телефона. В началото iPhone-ите се продаваха с версия 1.0.x. В момента iPhone се продава с версия на фирмуеъра 2.0.

7.Jailbreak - Джейлбрейк
Процеса по достигане до главната файлова система на iPhone, позволяваща стартирането на неофициални приложения на телефона. След като направите джейлбрейк вие ще имате Installer и Cydia на SpringBoard-а(главното меню).

8.OOB или OTB
Това служи за пояснение на това с каква версия на фирмуеъра вашият iPhone е излязал от завода - "Out of the Box". Например. Имате 1.1.2 OTB iPhone, което означава, че вашият iPhone е закупен с фирмуеър 1.1.2.

9.Recovery Mode - Рековъри режим
Ако искате да направите чист рестор, трябва да вкарате iPhone-а в рековъри режим. Задръжте Sleep/Wake и Home бутоните докато iPhone се рестартира. Когато видите логото на Apple, пуснете Sleep/Wake бутона и продължете да държите Home бутона докато видите логото на iTunes и usb кабел на екрана. Тогава можете да използвате iTunes, за да направите рестор на фирмуеъра.

10.Secpack - Секпак
Secpack-а можете да си го представите като парола за достъп до буутлоудъра.

11.SDK - ЕсДиКей
SDK е абревиатурата за Software Development Kit и представлява софтуерна библиотека, която ви помага за разработването на различни приложения и опции. Apple официално пуснаха iPhone SDK, който представлява набор от инструменти благодарение, на които може да се създават приложения, които да работят на iPhone.

12.Unlock - Отключване
Когато отключите вашият iPhone той става готов за използване със всяка GSM сим карта. За момента Apple е ограничила използването на iPhone само до няколко оператора. iPhone-ът трябва да бъде отключен преди да можете да го използвате с която сим карта си пожелате.

13.ECID - exclusive chip identification (уникален идентификационен чип)
Всяко arm7 у - во(3GS-нагоре) има уникален идентификационен номер на процесора. На базата на този номер, дата и местонахождение, версия на iOS и куп други параметри - при рестор/ъпдейт Епъл генерират уникален за всяко устройство и версия на iOS код, необходим за успешна инсталация. Този код се нарича SHSH. Веднъж излезла нова версия iOS, Епъл СПИРА генерирането на такива кодове за предишната версия на устройството и единственият начин за преинсталация на стара версия е запазването на генерираните преди кодове.


by Adamov


You are not allowed to view links. Register or Login
 

 

SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal