www.iOSXbg.com - За онези, които мислят различно.

iOSXbg форум => Apple Новини => Темата е започната от: GPower в Февруари 09, 2020, 01:39:39 pm

Титла: Глобиха Apple за нарочно забавяне на стари модели iPhone
Публикувано от: GPower в Февруари 09, 2020, 01:39:39 pm
(https://www.investor.bg/images/photos/0298/0000298296-article3.jpg)

Американската технологична компания Apple е глобена 25 млн. евро за умишлено забавяне на по-старите модели iPhone без да уведомява за това потребителите, съобщава BBC.

Глобата е наложена от френският регулатор DGCCRF, който отговаря за конкуренцията и измамите, като според него потребителите не са били предупредени за случващото се.

През 2017 г. Apple потвърди, че е забавяла някои модели iPhone, но твърди, че го е правила, само за да “удължи живота” на устройствата.

В изявление компанията посочва, че е решила въпроса с регулатора.

Много потребители отдавна подозират, че Apple забавя по-старите бройки iPhone, за да насърчи потребителите да си купят по-новите модели. През 2017 г. гигантът наистина потвърди, че забавя устройства, но не и за да кара хората да купуват други. По думите му литиево-йонните батерии на старите устройства не успяват да отговорят на текущото потребление, тъй като остаряват с времето.

Това може да доведе до изненадващо спиране на работата на смартфона, за да се защитят електронните му компоненти.

В крайна сметка Apple пусна софтуерен ъпдейт за iPhone 6, iPhone 6s и iPhone SE, който подобри представянето на батерията.

Практиката беше потвърдена, след като потребител сподели в Reddit тестове за представяне на устройство, предполагащи, че iPhone 6S се е забавил значително с времето, но изведнъж е започнал да работи по-бързо след смяна на батерията.

Френският регулатор твърди, че собствениците на iPhone “не са били информирани, че инсталирането на ъпдейти на iOS (10.2.1 и 11.2) може да забави устройствата”.

Като част от споразумението Apple трябва да добави обяснение на френскоезичния си уебсайт, което да държи активно в продължение на месец.

investor.bg